TOUR COUNTDOWN
 • 00

  Dagen

 • :
 • 00

  Uren

 • :
 • 00

  Min

 • :
 • 00

  Sec

Asielzoekers fietsen mee

Asielzoekers fietsen mee met Ome Joops Tour 1997

De afgelopen jaren zijn er veel kinderen uit het buitenland met “Ome Joop’s Tour” mee geweest. In 1997 gaan er 8 kinderen mee uit Iran en Irak. Dit zijn kinderen die met hun ouders hebben moeten vluchten omdat ze in hun eigen land geen toekomst meer hebben. Deze kinderen spreken redelijk goed Nederlands. Het belangrijkste van “Ome Joop’s Tour” is om elkaar te helpen en om aardig voor elkaar te zijn. Wij willen jullie vragen om deze kinderen te helpen tijdens de Tour zodat zij net zo’n leuke Tour zullen hebben als jullie. Want vergeet niet: zij hebben het al zo moeilijk en ze weten niet eens zeker of zij in Nederland mogen blijven.

COA betekent: Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Dit is een zelfstandige organisatie, onder scherp toezicht van de overheid. De minister (van Justitie) is de opdrachtgever. Het COA moet zich houden aan de regels en wetten die er zijn voor asielzoekers en opvang. Het is de eerste opvang van vluchtelingen uit het buitenland die hier aan de deur kloppen voor hulp. Bed, bad en brood, een sobere maar menselijke opvang. Niet meer, maar ook niet minder. Er zijn een heleboel ouders en kinderen in de wereld die geen leuke dingen kunnen doen, zoals wij ieder jaar een “Ome Joop’s Tour” meemaken. Deze ouders en kinderen moeten wegens grote problemen in hun land vluchten. Ze vluchten bijvoorbeeld naar Nederland. In Nederland worden ze dan opgevangen door de COA. De ene keer krijgt de  COA heel veel vluchtelingen, de andere keer iets minder. De COA is daar op voorbereid, al blijft het soms chaotisch door de verschillende culturen die je ‘in huis krijgt’; bij de COA in Arnhem zijn er momenteel ouders en kinderen uit 31 verschillende landen en culturen. De medewerkers in zo’n centrum kunnen dit heel goed aan. De medewerkers in een AZC (asielzoekerscentrum) mogen niet zeggen of iemand mag blijven of niet en dat is goed. Degenen die daarover gaan, de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) nemen deze beslissing op basis van het verhaal en de problemen van elke vluchteling in hun land, en niet iedereen krijgt zomaar een verblijfsvergunning.

De medewerkers léven met deze mensen, ze delen in hun vreugde, verdriet, angsten en onzekerheid. Immers de vluchtelingen hebben alles achtergelaten: hun huis, hun familie, de vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen en wat de toekomst brengt weet niemand. Er wordt voor de ouders en kinderen van alles georganiseerd. Ze leren bijvoorbeeld nederlands te spreken en er wordt met de kinderen veel spelletjes gespeeld. De COA heeft veel contact met organisaties die er voor zorgen dat ouders en kinderen in Nederland kunnen blijven. Deze organisaties zijn bijvoorbeeld de Vreemdelingendienst, Justitie en Rechtshulp. Je zult begrijpen dat de COA een grote organisatie is.