TOUR COUNTDOWN
 • 00

  Dagen

 • :
 • 00

  Uren

 • :
 • 00

  Min

 • :
 • 00

  Sec

Etappeplaats Nijmegen

Nijmegen oudste stad van Nederland etappeplaats Ome Joops Tour maandag 24 juli 2017

Beste deelnemers van Ome Joops Tour welkom in Nijmegen de oudste stad van Nederland. De ligging aan de Waal tussen heuvels en bossen maakt Nijmegen al ruim 2000 jaar aantrekkelijk als woonplaats. In de tijden dat verdediging tegen gevaren over land belangrijk was, bood het hoger gelegen deel van Nijmegen extra bescherming. In de lagere delen was het goed boeren. Tenslotte maakte de Waal handel en verkeer mogelijk, zodat het de bewoners van het Nijmeegse gebied economisch voor de wind kon gaan. De stad promoot zichzelf met de slogan 'Altijd Nijmegen'.

Diverse perioden van deze rijke geschiedenis zijn nog zichtbaar in het hedendaagse Nijmegen. Bij bouwprojecten in de stad doen de stadsarcheologen bodemonderzoek en nog regelmatig worden bijzondere vondsten gedaan. De gemeente markeert de bijzondere historische locaties, bijvoorbeeld met een plaquette in de Burchtstraat op de plek waar het graf van een Romeinse dame is gevonden. De historische stadsparken zijn in oude luister hersteld. En op de vindplaats van de Godenpijler, het bewijs dat Nijmegen de oudste stad is, is een eigentijdse versie opgericht als monument voor de viering van het 2000-jarig bestaan in 2005. 

Als oudste stad van Nederland investeert Nijmegen veel in het zichtbaar maken van haar geschiedenis. Het gemeentelijke cultuurhistorische programma, dat op diverse plekken in de stad het verleden weer beleefbaar maakt door middel van visualisaties, heet 'Het Verleden Verbeeld'. 

In het Regionaal Archief Nijmegen kan men het verre of recente verleden van Nijmegen onderzoeken. Vele bronnen, op papier en digitaal, vertellen de verhalen van de stad en de streek. Op zoek naar uw voorouders, bidprentjes uit de 19e eeuw, een bedrijfsarchief of foto’s van vooroorlogs Nijmegen? Het Regionaal Archief Nijmegen helpt u op weg! 

De slogan 'Altijd Nijmegen' geeft aan, dat Nijmegen 'van alle tijden' is. Hij combineert de rijke geschiedenis met de hedendaagse dynamiek van de stad. 'Altijd Nijmegen' wijst naar verleden, heden en toekomst!  http://www.nijmegen.nl.

Op maandag 24 juli komt Ome Joop's Tour vanuit Arnhem naar Nijmegen. Klik hier voor de routebeschrijving van Arnhem-Nijmegen. 

Een dag later vertrekt de karavaan verder richting Venray. Klik hier voor de routebeschrijving van Nijmegen naar Venray.