TOUR COUNTDOWN
 • 00

  Dagen

 • :
 • 00

  Uren

 • :
 • 00

  Min

 • :
 • 00

  Sec

Het plezier

Ome Joop het gaat om het plezier

,,Als een tourrenner klachten heeft, ergens mee tobt, naar huis wil of nog wat wil eten op een gek tijdstip moet hij  naar de oude tourbaas Ome Joop''. Zo staat het in het programmaboekje van de tour. De ,,oude tourbaas'' is Joop Legerstee 46 jaar en handelaar in tijdschriften in Arnhem. Hij is de man die de tour heeft opgericht, die tientallen jaren de leiding heeft gegeven aan de uitbouw en de organisatie ervan en die nu, nadat hij enkele jaren geleden wegens te grote drukte de leiding heeft overgedragen aan Chris Lindenhoff, meegaat als ,,adviseur'' of, zoals hij ook al is genoemd, als tourvader".

In de loop van de geschiedenis van de tour is Joop Legerstee, op een  geheel eigen wijze, voor honderden kinderen die in de vakantie met hun grote en kleine problemen bij hem kwamen, ook inderdaad als een vader geweest. Een verslaggever van het Limburgs Dagblad had kortgeleden een interview met hem, waaruit wij hier enkele delen laten volgen. ,, Ze moeten niet denken dat ik een pedagoog ben. Ik ga vast niet proberen de jongens andere manieren bij te brengen. Wat de vaders en moeders hun kinderen in vijftien jaar geleerd hebben, vind ik best. Daaraan ga ik in tien dagen niets veranderen. Het enige van mijn ,,Tour de Frats" is de jongens een fijne vakantie te bezorgen.

De 46-jarige Arnhemmer, die in het dagelijkse leven handelaar in tijdschriften is, heeft zijn Tour bedoeld voor de jongens die doorgaans niet aan een vakantiereis toekomen. Het kunnen jongens uit grote gezinnen zijn; het kunnen jongens zijn waarvan de vader door zijn beroep of om andere redenen niet met zijn kinderen op vakantie kan gaan. Afkomst en milieu hebben daarbij voor Ome Joop  nooit een rol gespeeld. ,, Voor mij zijn alle jongens het zelfde. Wie mee wil, die kan mee", zegt de gezellige, enigszins gezette organisator. In 1950 is Joop Legerstee met zijn eerste Tour gestart. Het plan is niet ineens gekomen. In de rommelige jaren direct na de oorlog zag hij met enige bezorgdheid hoe de jeugd in bendes zijn stad Arnhem onveilig maakte, met elkaar oorlogje speelde en vooral haar vernielzucht botvierde  tussen de puinhopen van de stad. ,,Daar moet toch wat aan te doen zijn", vertelde hij zijn vrouw.,, Aan die jongens ligt het niet. Zij zijn niet minder dan andere.

Het is de schuld van de omstandigheden", meende hij. Hij zocht naar een manier om de jeugd bezig te houden. In de zomer van 1945 organiseerde hij voetbalwedstrijden. Het was een enorm succes. Het jaarlijks terugkerend evenement telde in één zomer zelfs 56 verschillende elftallen. Toen kwamen de jaren dat Coppi en Bartali maar ook bijvoorbeeld een Van Est en een Wagtmans triomfen vierden in de Tour de France. Dat werkte aanstekelijk voor de jeugd, en het bracht Ome Joop op een idee. Op oude karretjes zag hij de jongens door de straten racen. Het duurde niet lang  of Ome Joop had de wilde koersen uit het Arnhemse stadsverkeer in wat rechtere banen over de Veluwe en door de Betuwe geleid. De eerste Tour de Frats was een feit.

Alleen de naam was er nog niet. Toen  een automobilist eens voor de jachtende meute moest stoppen en meewarig vroeg of dit de "Tour de France" was, antwoordde Ome Joop gevat:  ,, Neen dit is de Tour de Frats". Hoe karakteristiek deze naam eigenlijk is, bleek op jaar op jaar weer. Ome Joop zegt zelf: ,,Dit is een plezierige Tour. Bij ons is er steeds tijd voor een grap," Bij de gemoedelijke Tourbaas zelf trouwens ook. Aan strakke reglementen, nauwkeurige dagindelingen pedagogisch verantwoorde methoden heeft hij een hekel. Hij heeft zijn eigen manier om met 150 jongens tien dagen op te trekken. ,, Een echte jongensachtige manier. Ik wil niet zeggen dat het de meest gemakkelijke is. Integendeel, het kost de Tourleiders zoveel hoofdbrekens dat men  eerder van Tourlijders kan spreken. Maar het is voor het doel dat wij natreven- de jongens een fijne vakantie bezorgen- wel de meest succesvolle. Dat mag ik na bijna 20 jaar toch wel zeggen".