TOUR COUNTDOWN
 • 00

  Dagen

 • :
 • 00

  Uren

 • :
 • 00

  Min

 • :
 • 00

  Sec

Man van de straat

Ome Joop, man van de straat in Arnhem's raad.

Artikel Revue No:9 23 mei 1953 Joop Legerstee uit Arnhem heeft een Amerikaanse carrière gemaakt, of liever, hij is daar nog druk mee bezig. Het begin was echt: 14 jaar en krantenverkoper bij het station. Nu , vijftien jaar later, is hij dat nog, maar alleen van 5 tot 9 ’s morgens en tevens is hij lijsttrekker van een der Arnhemse partijen: ,,Sport- en Gemeentebelang”. Vroeger was dat de Middenstandspartij, die door een stunt van haar enige vertegenwoordiger naar een andere partij dreigde over te gaan. Deze figuur meende het op eigen houtje niet te kunnen rooien en verklaarde vlak naar zijn beëindiging niet meer voor de Middenstandspartij te willen zitten en zich aan te sluiten bij geestverwanten die groter in tal waren. De partij ,, Sport – en Gemeentebelang”, voortgekomen uit de Middenstandspartij, heeft nu Joop Legerstee aangezocht als lijsttrekker bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen voor haar te fungeren. Waarom? Omdat hij krantenverkoper is? Neen! Omdat hij de leeftijd der wijzen bezit? Neen hij is 29? Maar wel omdat hij een bekend en populair is in de hele stad Arnhem. 

Ome Joop is de organisator van het straatvoetbal. Deze onderlinge voetbalcompetitie is begonnen met 60 jongens, die anders de straat onveilig zouden maken. Nu, na vijf jaar, is het uitgegroeid tot een jaarlijks festijn,waaraan ruim 1000 jongens een enorm plezier beleven. Het ging zelf zo fantastische goed, dat er een vermaan kwam van de K.N.V.B uit Den-Haag om er mee op te houden. Ome Joop heeft het als een compliment opgevat en is er rustig mee doorgegaan. Ook is hij de organisator van onder dezelfde straatjeugd zeer geliefde Ronde van Gelderland. Dan trekt Ome Joop met een dikke zestig jongens in een wielerstrijd op huis, tuin en keukenfietsen door de Gelderse dreven. Samen met zijn rechterhand, de agent van politie van Veldhoven, heeft Ome Joop een reglement opgesteld, waar de Tour de France een puntje aan kan zuigen: voor inschrijving is een goed rapport vereist, voor het opruimen van de hoeveelheid papier – na de picknick onderweg – twee minuten extra, voor het gebruik van al te gespierde taal drie minuten achteruit, voor herrie maken tijdens het nachtelijk uur op de boerderijen waar overnacht wordt, wordt men vijf minuten op het algemeen klassement terug geschoven. 

Het blijft niet bij het oppervlakkig contact  op sportgebied, want de jongens komen bij Ome Joop met hun moeilijkheden en hun  cijferlijsten, hij gaat met de ouders praten, hij organiseert, pleit en verbetert op ogenblikken en op manieren, die zijn gezond verstand hem ingeeft. Het is niet te zeggen of de stunt van de ,,Sport – en Gemeentebelang” zal slagen en of de lijsttrekker Ome Joop  tijdens de volgende periode deel uit zou maken van de ,, vroede vaderen van Arnhem” Hij zal daartoe minsten 1500 stemmen  op zijn naam moeten verzamelen. Dat is geen onbereikbaar hoog aantal, omdat zijn populariteit vooral in de volkswijk Klarendal, zeer aanzienlijk is. 

Werk van Ome Joop Legerstee. Maar ook van agent van Veldhoven, een politieman zoals we er nog een best een stel kunnen gebruiken. Met zijn hond Titar doet hij samen dienst als hij ergens een jongmens ontwaart, dat niet volgens het boekje handelt, dan neemt hij hem mee naar zijn huis en geeft hem daar een kop thee en honderd strafregels. In de Raad zal Ome Joop deze vertrouwde steun missen, want daar is hij maar alleen. Of het zou moeten zijn dat de partij ,,Sport- en Gemeentebelang” minstens 3000 stemmen krijgt, want dan komt de tweede kandidaat naar voren, de ober-kellner Exoo, scherpe tegenstelling tot de lijstrekker zelf, die overtuigd geheelonthouder is. 

Ome Joop rookt als een schoorsteen, praat als brugman, maar presteert ook werkelijk wat. Op 20 april is het toernooi weer begonnen. Drukke dagen voor Ome Joop. De Ronde van Gelderland moet worden georganiseerd. Zeer drukke dagen voor Ome Joop. En dan de gemeenteraadsverkiezingen. Dagen van spanning voor Ome Joop, die dan zal weten of hij in de bres zal moeten springen voor de groep voor wie hij zo graag iets zou bereiken en die al zo vaak in de verkeerde hoek gezeten hebben. Onwelwillende publicisten hebben de kandidaatstelling van Ome Joop Legerstee willen vergelijken met het geval Had-je-me-maar in Amsterdam, toen men in een dolle bui een bekend figuur, wiens gedrag overigens weinig tot navolging noopte, tot kandidaat-gemeenteraadslid heeft verheven.

Men kan Joop Legerstee echter niet ontzeggen, dat hij in een volkswijk door zeer velen gewaardeerd wordt, omdat hij werkt met hun kinderen. De resultaten die hij daarmee bereikt heeft, zouden sommigen wel eens kunnen verzuchten: Haddewummaar”