TOUR COUNTDOWN
 • 00

  Dagen

 • :
 • 00

  Uren

 • :
 • 00

  Min

 • :
 • 00

  Sec

Ome Joop kindervriend

Het is in die tijd, dat ome Joop Legerstee - samen met agent Van Veldhoven - besluit iets voor deze kinderen te doen. Beiden zijn kindervrienden pur sang die de risico’s en problemen van die tijd begrijpen. Zij willen niets liever dan kinderen een doel geven en plezier verschaffen. Het ondernemende duo neemt het initiatief tot onder andere straatspelen, sporttoernooien en andere buurtactiviteiten. Ook komen zij op het idee een fietstocht op poten te zetten. Een tocht waar kinderen lange tijd naar uit kunnen kijken. Een fietsexpeditie die hen de gelegenheid geeft, er eens lekker tussenuit te gaan. Even de eigen omgeving verlaten om elders de horizon te verkennen. Bovendien bevordert een fietstocht de saamhorigheid; het gevoel om met elkaar iets tot een goed einde te moeten brengen. ‘Ronde van Gelderland’ wordt de fietshappening genoemd. Maar van begin af aan wordt de trip méér bekend onder de naam Ome Joop’s Tour. Aanvankelijk is de opzet van de provinciale tocht heel bescheiden. Maar het voor die tijd opmerkelijke initiatief slaat geweldig aan. En dat geldt vooral voor de kinderen en hun ouders. Voor hen is het ten slotte ook bedoeld! Voor menig kind is het de enige, echte vakantie van het hele jaar. De gelukkigen zijn er eens helemaal uit. Ze komen in een andere omgeving en ontmoeten nieuwe mensen. Ouders, die hun kroost weinig kunnen geven gezien de economisch sobere omstandigheden, zijn dolblij met het goede en goedkope alternatief. Zij waarderen het initiatief dat hen door enthousiastelingen wordt geboden. In eerste instantie rijden alleen jongens mee in de tour.

Sinds de jaren tachtig maken ook meisjes deel uit van de bonte stoet. Het kost de meiden in ieder geval weinig moeite zich aan te passen.  “Er zitten inmiddels vele foto’s in de archieven van Ome Joop’s Tour. Daaruit blijkt overduidelijk, dat ook in het prille begin veel belangstelling voor het initiatief was. Oude Arnhemmers, die de start van de eerste ronden meemaakten, kunnen er smakelijk over vertellen. Het was iets waar op velen hadden gewacht. Er werd toen maar weinig voor kinderen georganiseerd. Velen maakten zich daar zorgen over. Het enthousiasme van de jeugdige wielrenners slaat over op nog meer volwassenen. De Tour wordt een onvervalste jeugdtraditie! De officiële naam wijzigt een aantal malen in: Tour der Verenigde Naties (om verbroedering tussen mensen te symboliseren), en Tour de Frats (verbastering van Tour de France). Sinds 1986 hanteert men de oude, vertrouwde naam. Daarmee doet men recht aan de man die destijds als initiatiefnemer een belangrijk stempel drukte op dit jeugdevenement. Door deze duidelijke en originele aanduiding zijn verwisselingen met andere jeugdwielerronden uitgesloten.

De beide zonen van Joop Legerstee, en tientallen andere vrijwilligers doen er alles aan om het spoor van Ome Joop te blijven volgen. En dat is nu eens niet letterlijk bedoeld. Want de routes die de kinderen nu afleggen zijn danig veranderd en uitgebreid. De naamgever van de tour vindt tevens figuurlijk navolging. Ook in 2016 gaat het om het kweken van kameraadschap, het betonen van hulpvaardigheid en tolerantie.