TOUR COUNTDOWN
 • 00

  Dagen

 • :
 • 00

  Uren

 • :
 • 00

  Min

 • :
 • 00

  Sec

Ton van Beers

Ome Joop's Tour de Frats 1968 Herrinneringen Ton van Beers raadslid gemeente Arnhem

Ik woonde in 1968 nog op het Immerlooplein en ome Joop woonde in het verlengde daarvan, de Fluitekruidstraat. Ik had me aangemeld en ik was 14 jaar.

Het was zondag en ik was op weg naar Ulft, op de fiets bepakt met toiletspullen en een deken. Slaapzakken kenden we nog niet. Op weg naar Ome Joops Tour. Die ging van start in Ulft. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom die vanuit Ulft ging starten.Op het transistorradiootje wat ik bij me had, hoorde ik hoe Jan Jansen de tour de France ging winnen. Ik kan me de details niet meer herinneren hoe we daar die avond geslapen hebben.

Ik weet nog wel dat het een allegaartje aan fietsen was. Geen super de luxe maar veel degelijke fietsen met terugtraprem. Ik reed op een oude fiets met een racestuur die ik geleend had van een van de jongens van de familie Smaling.

We gingen de volgende dag van Ulft naar Dieren, naar de Gazelle fabrieken, waar ploegenritten deden op een zanderig weiland. Ook gingen we naar de Posbank waar we een tijdrit bergop deden. Theo Koomen deed nog een radio interviewtje met ons, waarbij ik me niet meer kon laten ontvallen op de vraag: “Hoe vind je het? Ja, leuk.”

We reden naar Elden en daar in het Dorpshuis overnachtten we. Uiteindelijk weet ik niet hoe de tocht verder ging anders dan dat ik in Oudewater ben geweest in de waag en uiteindelijk eindigde de tocht in Leiden. Achter in een bestelbus zijn we teruggereden naar Arnhem. Het was een leuke ervaring geweest.

Nu ben ik gemeenteraadslid in Arnhem en draag ik Ome Joops Tour een warm hart toe en zie er op toe dat we Ome Joops Tour voor de stad behouden.

Ton van Beers(1968)