Ome Joop's Tour loopt traditiegetrouw de Airborne wandeltocht


 
Zaterdag 2 september 2023 hebben enkele deelnemers en vrijwilligers van de Ome Joop's Tour weer de airborne wandeltocht gelopen. Dit omdat wij de deelnemers van de Ome Joop's Tour willen meegeven dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend is.

In de ochtend verzamelde de deelnemers en vrijwilligers zich bij de Ome Joop's Tour startplek waar een lunchpakketje en versnaperingen stonden voor onderweg. 

Na alle ceremoniele opening ging de Ome Joop's Tour delegatie wandelen door de mooie omgeving van Oosterbeek. Uiteindelijk heeft iedereen de wandeltocht uitgelopen.
IMG 20230902 WA0038
IMG 20230902 WA0022
IMG 20230902 WA0029
IMG 20230902 WA0055
Over de Airborne Wandeltocht

Deze herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september in Oosterbeek. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

In 1947 organiseert de Politie Sport Vereniging Renkum voor het eerst de “Airbornemars”. Een ‘herdenkingsmars’ om diegenen te eren, die in de septemberdagen van 1944 in de omgeving van Oosterbeek hebben gestreden voor de bevrijding van ons land. Aan de eerste Airbornemars namen zo’n 2.000 wandelaars deel en daarmee werd de mars al vanaf het begin een succes.  Met toestemming van Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO  (commandant van de 1e Airborne Divisie) kreeg de mars de naam “Airborne Wandeltocht” en mocht het Pegasus-embleem worden gebruikt. In de septembermaand vinden meerdere Airborne herdenkingen plaats in Arnhem en omgeving. De netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht is van meet af aan aangewend om het voor veteranen en nabestaanden financieel mogelijk te maken de herdenkingen bij te wonen.



 

Doorzoek de site