Tentoonstelling 70 Jaar ome Joop's Tour

Van: 20-7-2020
Tot: 22-08-2020
Locatie: Rozet Arnhem, Kortestraat 16
Vragen: secretariaat@omejoopstour.nl70 Jaar ome Joop's Tour, dat moet gevierd worden! We openen dan ook ons jubileumjaar met de tentoonstelling bij Rozet en nemen geïnteresseerden, groot & klein, graag mee in een stukje geschiedenis. 

Al 70 jaar lang fietst Ome Joop's Tour met ruim 150 kinderen door Nederland. De tiendaagse jeugdwielerronde betekent veel voor hen: even weg uit de dagelijkse beslommering, samen met leeftijdgenootjes respectvol genieten en lekker vakantie vieren. 

1952 Arnhem stad bij de Ronde van GelderlandJPG 2 lrg FB
Start Jeugdronde van Gelderland, 1952
Joop Legerstee header web
Ome Joop Legerstee op zijn solex

Ome Joop Legerstee: hoe het begon

Arnhem kwam niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Dat betekende na 1945 handen uit de mouwen steken en hard werken om de stad weer op te bouwen. De vijftiger jaren zijn moeilijk, de lasten zwaar. Zeker in gezinnen met weinig financiële middelen komen kinderen veel te kort. Ze hebben weinig om thuis mee te spelen en zoeken hun vertier op straat. 

Het is in die tijd dat Ome Joop Legerstee, samen met agent Van Veldhoven besloot iets voor deze kinderen te doen. Beiden zijn kindervrienden pur sang die niets liever willen dan de kinderen een doel geven en plezier verschaffen. Het ondernemende duo neemt het initiatief tot onder andere straatspelen, sporttoernooien en andere buurtactiviteiten. Uiteindelijk komen zij op het idee een fietstocht te organiseren die steeds bekender wordt onder de naam ‘Ome Joop’s Tour’! 
 

Al 70 jaar voor de jeugd

De Tour wordt een onvervalste jeugdtraditie. De officiële naam wijzigt een aantal malen in: Tour der Verenigde Naties (om verbroedering tussen mensen te symboliseren) en Tour de Frats (verbastering van Tour de France). Vanaf de jaren tachtig maken ook meisjes deel uit van de bonte stoet en sinds 1986 hanteert men de oude, vertrouwde naam. Daarmee doet men recht aan de man die destijds als initiatiefnemer een belangrijke stempel drukte op dit jeugdevenement. 
 
Nu, 70 jaar later bestaat Ome Joop’s Tour nog steeds! De beide zonen van Joop Legerstee en tientallen andere vrijwilligers doen er alles aan om het spoor van Ome Joop te blijven volgen. 
1960 Finale StraatolympiadeJPG

Doorzoek de site