ONZE GESCHIEDENIS

De aanleiding
Arnhem kwam niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Dat betekende na 1945 handen uit de mouwen steken en hard werken om de stad weer op te bouwen. De vijftiger jaren zijn moeilijk, de lasten zwaar. Zeker in gezinnen met weinig financiële middelen komen kinderen veel te kort. Ze hebben weinig om thuis mee te spelen en zoeken hun vertier op straat. En dat is niet zonder risico’s. Normvervaging, elkaar opjutten om dingen te doen die niet door de beugel kunnen, zijn schering en inslag. In het uiterste geval betekent het zelfs stelen. Anders gezegd, pikken wat je krijgen kunt!

Wat is Ome Joop's Tour?
Ome Joop's Tour is sinds 1950 een jaarlijkse fietsvakantie voor Arnhemse jongens en meisjes vanaf tien jaar. De fietstour door Nederland staat open voor kinderen die nog op de basisschool zitten en verder geen vakantiemogelijkheid hebben. Er worden wielerploegen geformeerd en wedstrijdjes gedaan zoals sprints, langzaam fietsen en behendigheidsritten. Hiermee zijn - net als in een wielerronde - truien te verdienen. Dankzij sponsoring kunnen kinderen tegen een minimale bijdrage deelnemen.

De organisatie
In de organisatie en voorbereidingen zijn anno 2023 z'n tien mensen actief. Bij de uitvoering zijn nog zo'n veertig vrijwilligers betrokken. Deze begeleiden ook tal van activiteiten na het fietsen. Vast onderdeel van de Tour is een bezoek aan de Efteling te Kaatsheuvel. De drijvende kracht achter de organisatie is Marcel Legerstee, zoon van de oprichter van de Tour. 

Fietsen
De ervaring heeft geleerd dat veel deelnemers op fietsen rijden die technisch niet in orde zijn. De organisatie heeft ervaren dat gemiddeld drie op de vier fietsen beschouwd kunnen worden als onveilig. De fietsen worden daarom eerst gekeurd. Daarbij wordt gelijk gebruikgemaakt van de gelegenheid de kinderen voorlichting te geven over het zelf regelmatig nazien en onderhouden van de eigen fiets. In de jaren 1950 had niet iedereen een passende fiets, zo nodig werden ze aangepast door houten blokken op de pedalen te monteren.

De ronde
Ploegen van meestal zes 'renners' gaan gekleed in het tenue van een sponsor, net als bij professionele wielerteams. Achter de wielerploegen rijden de nodige materiaalwagens en andere belangrijke wagens. Met in hun kielzog een karavaan van begeleiders. Er zijn onder andere een radiowagen, EHBO-wagen, bezemwagen en een tourbus die kinderen die afgevallen zijn opvangt. Daarnaast zijn er jurywagens, een promowagen en motoragenten. Tenslotte is er een foeragewagen voor eten en drinken en een plasbus om bij stops de behoefte te kunnen doen. Wagens die meteen doorrijden naar de volgende overnachtingsplek zijn de bagage-vrachtwagens die daar de spullen van de kinderen en de vrijwilligers vervoeren.

Ome Joop's Tour na de coronaperiode
In 2020 bestond Ome Joop's Tour zeventig jaar. In verband met de maatregelen rond de coronapandemie werd alleen een fietstour van een dag door Arnhem gehouden. Waarbij corona voor een verandering bij gemeentes en onze organisatie te bemerken was. Vergunningen werden strenger en slapen op plekken die niet als slaapfunctie waren ingericht werden grotendeels verboden.

Vanaf 2022 worden er vanuit de koepelgevangenis in Arnhem fietsdagtochten georganiseerd naar plaatsen waar er een activiteit werd gehouden. Vanaf 2023 werd het concept voortgezet waarbij dan wel weer 3 dagen geslapen werd in de Panoven in Zevenaar.

Vanaf 2024 wordt er weer de hele week geslapen door deelnemers en vrijwilligers. In 2024 wordt dit weer op de Panoven in Zevenaar gedaan.

Bekijk meer op onze Tour 2024 pagina >>>
 
 
0000 Lekker eten het leger is er klaar voor 1955 3
0000 Jeugdronde wielrijden in Gelderland start Arnhem 1 3
0000 Tourmonteur kijkt even 1954 3
73241cc3 01d8 4691 838b 0d89d800f730
3c297ee6 9d96 4591 820b 48fd316302e1
0000 Finish van de Tour der Verenigde Naties te Amsterdam 3

Doorzoek de site